2012. január 8., vasárnap

OFF: Elvis Presley ma lenne 77 éves

Ismét csak elérkeztünk a Király születésének évfordulójához. 77 évvel ezelőtt, január 8.-án született minden idők legsikeresebb énekese, a rock 'n' roll királya, akit a máig a legnagyobb kultusz övez. ;) 35 éve már, hogy távozott közülünk, dalai mégse mentek még ki a "divatból" és szerintem nem is fognak soha. :) Elvis Presley-nek tavaly óta "magyar vonatkozása" is van, mivel 2011-ben a főpolgármester Budapest díszpolgárává avatta, és parkot is neveztek el róla, melynek helyét 1 tábla hirdeti a Margit híd budai hídfőjénél. ;)

1 nagyon rövid kis áttekintés Elvis életéből, a teljesség igénye nélkül:

Elvis Aaron Presley néven született 1935 január 8.-án, Mississippi államban, Tupelo városában. Volt 1 ikertestvére is, aki halva született (borzongató belegondolni, mi lett volna ha, vajon ő mire vitte volna?!). Szülei vallásosak voltak, akik sokat jártak templomba, ezért Elvis korán megismerkedett a templomi gospel zenével, mely későbbi zenei munkásságának is fontos alapja lett. ;) Zenét külön sosem tanult, csak amennyi az énekórákon a fülébe mászott. Eső gitárját 11 évesen kapta, bár állítólag kerékpárt szeretett volna... A rádióban főként rhythm and blues dalokat hallgatott. 1953-ban besétált a Sun Records Stúdióba, és felvette a My Happiness c. dalt. 

Első sikerét az 1946-os feldolgozásnak, a That's All Right-nak köszönheti. Az igazi nagy áttörés 1956-ban jött el, a Heartbreak Hotel-lel, innen igazából már nem volt megállás, sorra jöttek a rockabilly-dalok, mint pl. a Blue Suede Shoes, vagy a Hount Dog, Jailhouse Rock, megjelent 1. albuma, mely egyszerűen csak a nevét viselte. Rákövetkező kislemezsikereit felsorolni is nehéz lenne. Az 50s évek a gyorsabb rock 'n' roll dalok jegyében teltek el, míg 1958-ban be nem vonult katonának, Németországban. Ott ismerkedett meg későbbi feleségével, az akkor még csak 14 éves Priscilla-val. Különleges elbánásban nem kívánt részesülni, ugyanúgy élte a bakák életét, mint bármelyik másik társa. A serkentő szerekre is ezidőtájt szokott rá, hogy az őrségben ébren tudjon maradni.

1960-ban visszatért, közben azon aggódott, hogy a világ "elfelejtette", de erről szó sem volt. :)) Olyan sikerek következtek, mint az It's Now or Never, Are You Lonesome Tonight. Eközben leforgatott pár filmet is, több-kevesebb sikerrel. Érdekes mód, fiatalkori filmes próbálkozásait szerette a kritika, és ő is szívesem mutatta meg magát drámákban. Egyik legsikeresebb filmje a King Creole lett, még 1958-ban.

A 60s évekre a filmipar bekebelezte, de sajnos leginkább lightos kis karaktereket bíztak rá, ahol a zenéé, a hódításoké (nem csak filmen!), és a lányoké volt a főszerep. Elvis komolyabb szerepekre vágyott, de menedzsere, az Ezredes ezt nem támogatta, ezért sosem kapott igazi nagy lehetőséget arra, hogy drámákban bizonyítsa, igenis van érzéke a filmezéshez. Ennek eredményeképpen olyan filmek láttak napvilágot, mint pl. a Katonablues, Lángoló Csillag, Blue Hawaii. 1967-ben vette feleségül Cillát, lányuk, Lisa Marie 1 évvel később született.

1968-ban mégis eljött a zenei visszatérés. Az elhíresült "1968 Comeback Special" koncerten, pár zenésszel, 1 aprócska színpadon mutatta meg, hogy mennyire elemében van és még mindig van keresnivalója a zenei életben. 1 letisztultabb, férfiasabb Elvis-t láthattunk, ereje teljében, csak úgy vibrált a színpadon. Látszott, hogy nagyon élvezi azt, amit csinál, viccelődött és kedvesen nosztalgiázott a dalok közben. Igazi örömzenét játszottak. Az If I Can Dream c. érzelmes nóta ebből az időszakból származik.

A korai 70s években a turnékra fektette a hangsúlyt, zenei palettája is egyre szélesedett, miközben sorra adta a koncerteket pl. a Madison Square Garden-ben. Egyre jobban elmélyült a spirituális dolgokban, a vallás ilyen iránya felé fordult, sokat meditált. Ebben az időben olyan dalokat vitt sikerre, mint a Suspicious Minds, Burning Love. A legszívhezszólóbb mégis a feleségéhez íródott Always On My Mind, mely 1 őszinte, megbánó vallomás. 1973-ban, az Aloha from Hawaii volt az első koncert, amit műholdon közvetítettek. /Az ősöktől tudom, hogy ők is figyelemmel kísérték a koncertet a TV-ben :)/ Kapcsolata ekkor már végleg megromlott feleségével, még ebben az évben elváltak. Minden bizonnyal ez csak tetézte Elvis egyébként is egyre romló egészségi állapotát, súlyos gyógyszerfüggőségét, melyet saját testőrei, 1 róla írt könyvben is megszellőztettek. A magára mindig rendkívül pedáns énekes jócskán elhízott. Utolsó koncertjén, június 26-án már kitűnik, hogy nincs benne annyi élet, szeméből hiányzik a fény... 1977 aug. 16-án szintén újabb koncertturnéra készült volna, de még aznap délután elhunyt, a fürdőszobában találtak rá holtan. Csupán 42 éves volt. Temetését 2 nappal később, augusztus 18.-án tartották, melyen 80.000 ember tette tiszteletét! 
 
NYUGODJ BÉKÉBEN, ELVIS!!!! BOLDOG SZÜLINAPOT!!!




1 megjegyzés:

  1. Köszi a megemlékezést és az összefoglalót! Abban biztos vagyok én is, hogy a dalai soha nem mennek ki a divatból! Az Elvis Parkba pedig idén mindenképp el kell látogatnom! ;)

    VálaszTörlés