2011. július 2., szombat

Démoni Szél /Demon Wind/ (1990) 18+

A magyar VHS
...Vagyis inkább démonian sz** sátánűzés 2 fillérből, a 90s évek hajnalán.

LESZÖGEZEM AZ ELEJÉN: Ez NEM LDP-film!!! Lou Diamond Phillips csupán 1 nyúlfarknyi cameo (mellék) szerepben látható, amit 2 forgatás között - heccből, és szívességből - vállalt el! Csupán ez ösztökélt arra, hogy kíváncsiságból megtekintsem. Nem biztos, hogy megérte...

Már látatlanul is biztosra vettem, hogy a fent említett horrorfilm zs-gyűjteményemet fogja gyarapítani. Hogy mennyire nem tévedtem, az ki is derült, amikor is megnéztem a filmet. Eme alkotás ugyanis a zs-kategória gyöngyszeme, nálam kiérdemelte a "minden idők leggyabibb horrorfilmje" címet. Ha Oscart osztanának a legrosszabb zs-filmnek, hát tőlem megkapná az "elismerést", az tuti. Semmi bajom a 80s horrorokkal, sőt vannak köztük olyan klasszikusok, akik kiállták az idő vasfogát, és még ma is bőven nézhetőek. Szeretném azt mondani, hogy annyira sz**, hogy az már jó, de ez sajnos nem igaz. :P Aki ezek után is veszi a bátorságot, hogy tovább olvassa az irományt, annak most kedvére teszek. :)

SPOILER-es tartalom (vigyázat! csak erős idegzetűeknek): 

(Múlt) A bevezető képsorok 1 mélyen vallásos házba vezetnek, ahol egy idősebb nő keres menedéket a démonok elől, de hiába minden bűbáj, őt is magukhoz ragadják, a ház pedig porig ég.

(Jelen) Cory (Eric Larson) barátnőjével Elaine-nel (Francine Lapensée) útnak indul halott nagyszülei eldugott farmjára. Nem túl rózsás a kedvük, a fiú elég hallgatag, apjával való legutóbbi találkozása miatt, aki nagyon furcsán viselkedett. Végül Cory megtöri a csendet, beszámol a lánynak a rémálmáról ami nem hagyja nyugodni: nagyanyja üdvözli hazatérve őt, véres élőhalottként. Mindenezek ellenére (vagy éppen ezért) el akar menni házhoz. Megállnak 1 benzinkútnál, ahol többször figyelmezteti őket az öreg benzinkutas, hogy menjenek innen, ha jót akarnak maguknak. Persze hogy nem mennek. Sőt Cory összecsődíti egész baráti társaságát, hogy tartsanak vele a farmra. /Ennek kb. annyi az értelme, hogy minél több legyen a leendő áldozatok száma. :))/ Haverjai (2 párocska, + 2 srác, össz. 3 autóval), tovább indulnak a farmra. Előtte az öreg elmeséli Cory-nak, mi történt itt 1929-ben, hogy már akkor megszállta a gonosz a családot, amit ő saját szemével látott.

Rá se bagózik a srác. A kis csapat tehát elindul, eközben laposabbnál laposabb és semmitmondó párbeszédeket hallhatunk, amire már vissza se tudnék emlékezni. Megtalálják a helyet (leégett pár db romból áll az egész), előtte 1 kereszt, rajta 1 csontváz. A fűben is csonti, és minek után Cory rászólt az egyikre, hogy ne nyúljon hozzá, ő bizony hozzáér a koponyához: véres látomásai lesznek. A házból ugye csak romok maradtak. Bár a többiek azt mondják, hagyják ott a helyet, Cory mégiscsak bemegy, ezzel kezdetét veszi a "bonyodalom". Cory-t kivéve senki sem akar bemenni, de mind követik őt - logikus -... Benn a házban (ha a romhalmaz bejáratát annak lehet nevezni, mert csak ennyi látszik belőle) aztán az egyik lány felolvas hangosan 1 latin feliratot a falon, mire a ház életre kel, tárgyak röpködnek. Azonnal menekülnének, de "meglepő mód" az összes autó aksija le van merülve. Elindulnak vissza gyalog, a benzinkúthoz. De követi őket a leszálló fehér köd (közben végig fúj a szél, hajj de kísértetiesen), mire azt veszik észre, mindig máshová lyukadnak ki. Végül újra a háznál kötnek ki, és mivel "biztonságosabb a házban, mint a kocsiban" (hát tényleg!), inkább ott töltenék az éjszakát. A falat olvasó csaj megígérteti a barátjával, hogy ha meghal, ugye nem itt fogja eltemetni. :P Nagyon jók a megérzései, mert pár perccel később megjelenik 3 "gyerek-démon", az egyikük közli vele, hogy az övé, majd játékbabává változtatja. A fiú szája lebiggyed, ahogy mindent nyugtázza. Asszem itt nevettem fel először hangosan. Ilyen párbeszédek zajlanak a rivális fiúk közt: "Megverekedhetünk ha akarsz. - De nincs miért verekednünk. - Akkor menjünk be a házba." Cory itt még közli: "Minden rendben lesz." Csak imént lett játékbabává az egyik főszereplő, de semmi ok az aggodalomra... Ha ő mondja. :P

Igen, ő LDP, mint az egyik démon! :)
Benn Cory megtalálja a nagyanyja naplóját. Régi imák vannak benne. Kiderül, hogy Cory nagyapjának az apjáé volt a ház. Volt ott 1 prédikátor, aki a Gonoszt akarta életre kelteni, 3 kislányt megölt, feláldozta őket. Őt és követőit megölték, megégtek. 1930-ig minden rendben volt, amikor Cory apja megszületett, 2 ikertestvére nem volt emberi lény. 2 tőrt is találnak, ami talán segíteni fog. 

Eztán mindenki nyugovóra tér, kivéve a 2 havert, akik csaj nélkül jöttek, Chuck-ot és Stacy-t (utóbbi is fiú), akiket nemsoká 1 szőke "fedetlen keblű női látomás" csal ki az erdőbe, és persze hogy végeznek velük az életre kelt démonok. De csak miután kilőtték rájuk az összes tárat a pisztolyból. Később rémülten fedezik a fel a többiek a holttestüket. Del és barátnője elindulnak ketten segítségért, naná, hogy nem jutnak el sokáig. A lány átváltozik, ő pedig a srácot öli meg. Az utólag hozzájuk csatlakozott párocska női tagját a pajtában éri a végzet, miután kigyönyörködte magát az "ördög oltárában" (mert hogy "milyen gyönyörű"). Barátjával már a démonná vált csaj végez. Mostmár csak 3-an maradtak. Itt már én is felsóhajtottam, mivel már 2/3-ánál tartott már eme csodás alkotás. Itt a pajtában még életre kelt a 2 jó barát, Chuck és Stacy, akikből szintén démon lett, de el tudták őket kergetni a nagyi fiókjában talált tőrök valamelyikével. Itt 1 darabig biztonságban voltak, mert a démonok nem tudtak bejönni a házba. Aztán az utoljára maradt srác persze különvonult, hogy őt is elkaphassák. De őt csak megharapták, aztán változott át. Majdnem sikerült Cory barátnőjét, Elaine-t megölnie, de ő leszúrta a másik tőrrel a 2 közül, amit találtak.
Ekkor viszont a démonkák már türelmetlenek voltak, és én is az voltam, hisz majdnem idáig kellett várnom LDP cameo-szerepére. Ő akkor bukkant fel, miután a srác kezét megharapták, és kukucskált be édesen a másik démon csajjal az deszkák között az ablakon, mint egész barátságos kis démon (a többiekhez képest, persze). Bezzeg őbelőle nem folyt a trutyi, és nem nézett ki olyannyira gusztustalanul sem. :)) Kár, hogy nem ökörködött ott még 1 kicsit. Még ennyi örömem se lehetett... :DDD Az is kiderült, hogy a szóban forgó prédikátor úgy nézett ki, mint a benzinkutas. Hogy felmenője volt, vagy ő maga is démon volt, számomra nem derült ki, de végül is lényegtelen.

Ezután már maga a sátán fattya jelent meg, hogy magával vigye a szőke csajt, "gazdájának biztos kedvére való lesz". Ő ellene valami varázsigét mormoltak a könyvből minek utána jött a másik nagy baromság, hogy Cory átváltozott valami kopasz, nagyfejű ufóvá, akit nem tudott az ocsmány sátánfatty megölni. Látomásában apja végül felvágta az ereit. Majd Cory azt képzelte, hogy mindez csak álom, és mindenki él és virul, de kiderült, hogy sajna nem. :P Folytatta a harcot a Gonosz ellen, a csajt megvédte, mert nagyi varázsigéje végülis segített, a fatty mindenféle sárga rajzos-lángot eresztve elégett.  Még visszamentek a benzinkútra, ahol kicsalogatták a pultos nőt, aki szintén démon volt, megölték, és elviharzottak, nagy boldogan. Azt hittem, lesz valami csavar a végén, hogy a csaj, vagy Cory "démoni szemmel" ránk kacsint, vagy ilyesmi. De csak annyi történt, hogy a film elején lévő egyik kiscsaj vicsorgott ránk démon-pofával. Tehát vigyázzunk, mert nem sikerült őket máig sem elpusztítani. ;))

Összegzés: 

Hát ez még rosszabb volt, mint amit vártam. OK, hogy alig múltak el a 80s évek, de láttam ennél én már 1000x jobb horrort is, ami sokkal régebbi. Itt az ijesztgetés abban merült ki, hogy vagy a fehér, sárga trutyi dőlt a démonok szájából, vagy a vér, és undorító-mód hólyagzott az ocsmány pofájuk, a mosolyuk se volt túl barátságos. Ánblokk a jelenetek rémesen gagyik, inkább gusztustalanok, mint félelmetesek, kaja közben nem ajánlom a nézésüket! :PPP + úgy egyátalán. :)) Az "effektekről" elég ha annyit mondok, nem véletlenül vannak idézőjelben, mert mintha egy 5 éves találta volna ki őket, csak úgy, mint a se füle - se farka történetet.. Egy 1960-as horrorban különbeket látni. Na és amikor a csaj babává változott és közölte a fiúval, hogy "hazug", az volt az egyik mélypont...

Színészi játék: erősen B-kategória, ezt még maguk a szereplők se vették komolyan, bár a magyar szinkron tovább ront az élményen. Cory alakítója még hagyján, (Zalán János próbált ebbe is hitelt gyömöszölni, amennyire tőle tellett) ha már főszereplő, szőke barátnője határeset, de a többiek... A párbeszédek unalmasak és ostobák voltak.

A történet: rém-gyenge, unalmas, már-már nevetségesen kiszámítható. Nem is erőlködtek azon, hogy valami épkézláb magyarázatot keressenek a démonok felbukkanására, öldöklésének miértjére, meg az egészre. Ja, a bosszú... A kivitelezés puritán, nem tudom, mennyibe fájt, de nagyon kellhetett spórolni, mert az egész a síkságon, az erdőben, és 1 kis viskóban játszódott. A legtöbbe a gusztustalan maszkok kerülhettek... Az egész sava-borsa kimerült abban, hogy dőlt a málnaszörp a felpuffadt fejekből...

A rendezés inkább no comment... Én azt is nagyon csodálom, hogy a mindent - utólag - alulpontozó IMDB-s nézők hogy adhattak ennek 4 csillagot átlagban?! Másik rejtély, hogy ez megjelent DVD-n, van rá kereslet, illetve ki az a mazochista, aki még meg is veszi. Valószínűleg, aki jól elröhögcsél a filmen, mai szemmel (feltéve, ha nem eszik közben). Pedig kár, mert ha nem ilyen gusztustalan, máskor is megnéztem volna, hogy jót nevessek rajta!

A végeredmény viszont olyan rossz lett, hogy én szívem szerint -1-el jutalmaznám. De mivel mégiscsak benne van 1 csipet LDP (bár ember legyen a talpán, aki felismeri!!!), és az egész annyira gagyi, hogy néhol már megnevettetett, jószívűen adok rá egy 10/1-t. :)) Ez is megvolt, ki van pipálva. ;)) DVD-n max. akkor venném meg, ha 200 Ft-ért utánam dobnák, és a főcím miatt, hogy normálisan kivehető legyen már végre LDP neve a stáblistán (bár állítólag uncredited). :P Máshol úgy olvastam, hogy "Louis Gem Phips" álnéven rejtőzik. :DDD

Bővebben arról, hogy LDP miért is vállalta el a szerepet, ő maga mesélte el 1 pár évvel ezelőtti interjúban:

"Nagy bosszúságomra, Igen, én voltam az a 'Démoni Szél'-ben. Kellett a pénz... Csak viccelek. 1 barátomat látogattam meg, aki részese volt ennek a kis költségvetésű produkciónak, borzalmasan kifogytak a démonokból. (Helytállóbb lett volna rá a Démoni Fuvallat cím). Már a stábtagoknak is be kellett állniuk, tehát a barátom megkérdezte, érdekelne-e, hogy 1 ostoba démont csináljanak belőlem. Karrierem ezen pontján, még sosem viseltem műfogsort, gondoltam, jó mulatság lesz. Különben is, nincs ember, aki rám ismerjen így..."

LDP ezúton legalább részben választ adott, miért olyan vérgagyi a film... Tényleg ennyire futotta a keretből, ez magyarázza a szegényes helyszínt (az egész kinn a semmiben, vagy pedig 1 ócska kis fakajibában játszódik). :))) Az 1970-ben is röhejesnek számító "vizuális effektekről" nem is beszélve. :))) Ezzel zárom kritikám, befejezésül azért itt a film előzetese (azoknak, akiket nem rettentettek el fenti sorok).

Démoni Szél /Demon Wind/ Trailer (angol):

4 megjegyzés:

  1. Te aztán igazi hős vagy, hogy végigszenvedted a filmet :)
    De mint a legnagyobb magyar LDP rajongó, végülis jogos! Tuti hogy ezt LDP valahogy viszonozza majd ;)

    VálaszTörlés
  2. Köszi, LEGYEN ÍGY! :)
    Végülis 1x megérte, legalább kipipálhatom ezt is! A maga módján végülis szórakoztató volt. Legalábbis az idióta párbeszédek, + a "játékbabává válás". :DDD De tényleg, mint meg nem teszek LDP-ért. ;)))

    VálaszTörlés
  3. APA, te beteg vagy, hogy ilyen dolgokra ennyi idot es energiat baszol el... amugy meg mi az, hogy valaki egy jelentektelen, teljesen ismeretlen szinesznek a "rajongoja"??? ennek van ertelme??? nem vagy te se ki kerekre, na csokolom

    VálaszTörlés
  4. én még tizenévesen láttam ezt a filmet hát ahhoz képest hogy régi azért nem rossz főleg nem gagyi , pl a maszkok is elég ijesztőek meg a zene is könnyű leszólni a filmet a mai horroroknál ez a film jobb nem is kicsit

    VálaszTörlés