2011. február 3., csütörtök

The Day The Music Died (3 February 1959)

Avagy "A zene halálának napja", a 3 rock 'n' roll sztár, Buddy Holly, Ritchie Valens és The Big Bopper tragikus balesete


A repülőgép roncsai... :(
 A Day the music died  - kifejezést először az énekes, Don McLean nevezte nevén "American Pie" című dalában (melyet a '90-es években Madonna is feldolgozott): "Láttam a Sátánt élvezettel kacagni, a zene halálának napján". A 3 fiatal énekes halála a zenetörténelem egyik legszívszorítóbb történése, és kétségtelenül az '50-es évek legnagyobb zenei tragédiája. Hasonlóra még nemigen volt példa, hogy három ország-világszerte elismert rock 'n' roll énekes 1 azon napon, így együtt távozzon az élők sorából! :( A repülőgép-szerencsétlenség 1959 február 3.-án a kora hajnali órákban történt. 
Ma van az 52. évfordulója az eseménynek. 



Véletlenek furcsa és morbid játéka, hogy a dolog megtörtén(hetet)t... A 3 énekes a "Winter Dance Party" 3 hétig tartó turnéján vett részt, január 23.-ai kezdettel, Milwaukee, Wisconsin-ból indulva, 24 várost érintve. Mindhárman a Del-Fi lemezstúdióval álltak szerződésben. Tél lévén, dermesztő hideg volt, a busz pedig bemondta az unalmast. Szó szerint "befagyott a s*ggük a buszban", ezért Buddy Holly úgy döntött, hogy inkább magán-repülőgépet bérel, és azzal mennek tovább. Viszont a kis gépbe nem fértek volna be mindannyian, a zenészek közül, elkezdődött a variálás. Buddy Holly-nak Waylon Jennings adta át a helyét. Buddy-nak elege lett a buszozásból és állítólag kifogyott a tiszta fehérneműkből is, pedig a következő fellépésre mosatnia kellett, viszont a Clear Lake-i mosoda zárva volt, ezért is döntött a repülés mellett. Buddy viccesen mondta Jennings-nek: "Remélem, befagytok a buszban". Erre ő: "Remélem, lezuhan a repülőd". Waylon-t a mai napig kísérti ez a mondat....

Big Bopper miként került az utasok listájára, nem tudom. Az énekesek legfiatalabbika, Ritchie Valens még sosem ült hasonló kisgépen,  Buddy is tudott róla, hogy nem  szívesen repül, ha nem muszáj, de  Ritchie mégis szeretett volna Buddy egyik bandatagja, Tommy Allsup helyére kerülni, meg is kérte a cserére. Bár elterjedt a hír, hogy retteg a repüléstől, ez a valóságban nem volt olyan hatalmas fóbia. Persze, valóban nem rajongott érte, de az '50-es években ez nem volt olyan egyedi eset... Az 1987-ben róla készült életrajzi filmben, a La Bambá-ban láthatjuk, ahogy  1  feldobott pénz a felszállás előtti utolsó pillanatban dönti el a fiú sorsát. A valóságban is megtörtént a pénzfeldobás, csakhogy  még a koncertteremnél történt. 

A hátborzongató véletlenek sorához tartozik az is, hogy a Clear Lake-i fellépést utólag rakták be a szervezők a programba, eredetileg szabadnap volt. 

A pilóta, a 21 éves Roger Peterson rutinos repülőnek számított, viszont effajta típusú kisgéppel még nem repült korábban. Máig sem tisztázódott pontosan mi okozhatta a balesetet., de a legtöbb helyen ezzel magyarázzák a szerencsétlenséget. Nem sokkal  a felszállás után, a kora hajnali órákban a repülőgép lezuhant. Roger és utasai, a 22 éves Buddy Holly,  a 28 éves The Big Bopper, és a legfiatalabb, a csupán 17 éves Ritchie Valens azonnal meghaltak. A repülőgép roncsaiból nem sok maradt... :(

J.P., Ritchie és Buddy
A szörnyű baleset megrázta nem csak a zenei, hanem az egész világot. Buddy Holly  (eredetileg Charles Hardin Holley), akkorra már az egyik legismertebb rock 'n' roll énekesnek számított,  előtte már régi bandájával, a Crickets-szel nagy sikereket ért el, olyan ma is ismert slágerek fűződnek a nevéhez, mint a That'll Be The Day, Oh Boy, Peggy Sue, vagy a Maybe Baby. Vastagkeretes fekete szemüvegével valóságos ikonikus figurává vált. Buddy és felesége, Maria  Elena ekkor  csupán  6 hónapja voltak házasok, a nő  első gyermekükkel volt várandós, de nem sokkal később elvetélt. Holly életét 1978-ban vitték  nagy sikerrel filmre, Gary Busey főszereplésével, címe: The Buddy Holly Story (Buddy Holly Története). Zenei pályafutása során nagyon sok zenésznek szolgált inspirációként, mint pl.: az akkoriban még tinédzser John Lennon, Paul McCartney, Bob Dylan vagy Keith Richards.

The Big Bopper (J.P. Richardson) sem számított kezdőnek, 5 éve volt a pályán, amerikai DJ, énekes, és dalszövegíró volt egy személyben. Legismertebb dala a Chantilly Lace.

Ritchie Valens (eredeti nevén Richard Steve Valenzuela) 2 hónap múlva töltötte volna be a 18. életévét. 8 hónapja volt a szakmában, csillaga ezidáig meredeken ívelt felfelé, alig 1 év alatt 3 toplistás dala is lett, a Come on, Let's Go, La Bamba és a Donna, utóbbit tinikori szerelmének írta, és ami no.1 helyezést ért el. Ritchie nem csak évei számával írt zenetörténelmet, hanem azzal is, hogy a világon elsőként vitt sikerre 1 olyan rock 'n ' roll dalt - a La Bambát - ami eredetileg 1 mexikói tradicionális népdal. Abban az időben már  nem másként , mint "A következő Elvis"-ként emlegették. Róla is készült életrajzi film, La Bamba címmel: - eme blog javarészt ezzel a filmmel, szereplőivel és hozzá kapcsolódó anyagokkal foglalkozik. 

Amit kevesen tudnak, napjaink egyik legnépszerűbb Puerto Rico-i származású énekese, Ricky Martin is sokat tett azért, hogy Ritchie csillaga még sokáig fenn ragyogjon, ugyanis ő volt az, aki közben járt, hogy fiatal kora ellenére a tinibálvány posztumusz megkapja hollywoodi csillagát a hírességek sétányán. ;)
*Később Ritchie Valens-ről egy külön blogbejegyzést  is tervezek, ahol részletesen kitérek zenei pályafutására.

EMLÉKEZZÜNK MA a 3 élő legendára, hallgassuk őket, ha tehetjük, és gondoljunk rájuk szeretettel!!!! NYUGODJATOK BÉKÉBEN!!!! 

R.I.P. Ritchie, Buddy, J.P. !!!

Korabeli híradás képekkel:

Buddy Holly Plane Crash News And Footage


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése